Vår aller første tur ble bestilt gjennom katalogen til Merlot Reiser - og der fant vi en tur som så spennende ut.
Merlot solgte denne turen slik:
"Lengst vest er Frankrike på sitt mest sykkelvennlige. Her er det lange flate strender ut mot Atlanterhavet og et innland med rolige elver. Du starter i Cognac, middelalderbyen med renessansefasader, som har destillert det kjente brennevinet siden 1600-tallet. På rolige sykkelveier beveger du deg langsomt mot kysten og avslutter i den idylliske havnebyen La Rochelle."
Som ved alle turer starter ikke opplegget før du er kommet frem til start byen og du står selv ansvarlig for å ordne med reiseopplegg for å komme deg dit.
For å sikre at vi hadde god kontroll på alt hadde vi lagt inn en ekstra natt i Cognac før selve turen startet. Vi er to par som har gjort alle turene sammen, og på denne første turen var det planlagt slik at vi møttes på flyplassen i Paris, da det ene paret kom rett fra ferie i Spania mens det andre kom fra Stavanger.
Med landingstidspunkt men kun 30 min imellom oss fungerte det perfekt og vi kunne lete oss frem til jernbanen for å kjøpe billetter til Cognac. Litt ventetid før toget gikk gav oss tid til en enkel lunsj, før vi kom oss om bord på toget hvor det ventet oss en tur på om lag 3 1/2 time.
Vi finner frem til hotellet for første natten og tar en runde rundt i Cognac for å se nærmere på byen. Det blir en strålende start på turen med god mat og god drikke, akkurat slik det skal være på tur! Siden vi har en ekstra natt får vi en hel dag i Cognac før selve sykkelturen tar til. Da får vi med oss både triatlon og andre kjekke opplevelser.
Sykkeldag 1 // Rundtur Cognac (59 km)
Cognac er en liten by med noe under 20.000 innbyggere som er verdenskjent som produsent for sitt druebrennevin. Her er hovedkvarteret til Baron Otard i sentrum av Cognac.
Aller første feriesykkeltur var en rundtur fra Cognac i hovedsak ved elven Charente. Turen ble på noe over 59 km, et par lengre enn planlagt pga av en liten avstikker feil vei. Med alle stopp og opplevelser underveis var vi ute i nesten ti timer denne dagen. Temperatur på 26 grader.
Etter å ha fått utlevert sykler fra den lokale medarbeideren til Merlot (som tydelig ikke hadde holdt igjen festen kvelden i forveien) startet vi vår aller første tur ved å finne veien ut av byen og ned til elven. Utstyrt med både detaljerte veibeskrivelser og kart så regnet vi med at vi skulle finne veien.
Og vi fant fort ut at de detaljerte veibeskrivelsene var både riktige og nøyaktige. En noe kald start på dagen på noen ganske dårlige skogstier langs elven Charente ble både været og sykkelveiene fort mye bedre. På veien ble det stopp både hos produsent av smakfulle lokale druespesialiteter på flaske og lunsj i en liten landsby.
På veien tilbake igjen kom vi til den lille byen Jarnac, med hovedkvarterene til konjakkselskapene Braastad og Courvoisier. Vi så et skilt til Braastad og tenkte at det kunne vært kjekt å ta en tur nedom for å se om det var åpent. Porten inn til området var åpen, men ingen var å se og alt var stengt. Vi syklet bak for å se om det var en annen inngang, men alt var lukket. På vei ut igjen fra området ser vi nå at det er en liten gruppe som står å lytter til en som forteller. Vi stopper et lite stykke ifra for ikke å forstyrre, men blir ropt på og spurt om vi er norske. Vi bekrefter og blir invitert bort. De er en liten gruppe på guidet tur med Jean Braastad, direktøren selv som guide. Vi blir invitert med på en tur på fabrikken, og får en fantastisk opplevelse med smaksprøver og ikke minst en grundig informasjon både om historien og om produktet.
Det gikk flere timer og godt selskap, og det var bratt å komme seg på sykkelen tilbake til Cognac igjen!
Første stopp ble hos Pineau Cognac, en bitte liten produsent som var spesialist på Pineau des Charentes
Vi krysset elven mange ganger i løpet av dagen på bruer som dette.
Det ble en noe spesiell lunsj i den lille landsbyen Saint-Simon.
Omvisning (og smaksprøver) på Braastad med Jean Braastad
Sykkeldag 2 // Cognac – Saintes (45 km)
Saintes er en historisk by med spor helt tilbake fra romertiden. En by med ca. 25.000 innbygger. På bildet er triumfbuen som er fra tiden da Saintes var Romernes hovedsete i Aquitaine
En litt småkupert dag gjennom vinmarker og solsikker. En tur på ca. 45 km med 600 hm. En behagelig dag i 27 grader og solskinn. Det ble piknik på gresset utenfor klosteret Abbaye de Fontdouce, som er i romansk stil og typisk for
regionen. Deretter førte nedoverbakkene oss raskt ned til elven Charente, hvor en liten kabelferge tok oss over elven. Sykkelstien tok oss videre inn til Saintes.
Vinranker - noen av mange vi passerte denne dagen.
Klosteret Abbaye de Fontdouce - en passelig plass for en stopp
Lunsj på Le Moulin de la Baine
Tauferge over La Charente ved Chaniers
Sykkeldag 3 // Saintes – Rochefort (55 km)
Chateau de la Roche Courbon på utsiden av Saint-Porchaire. Et fantastisk hageanlegg! (Men vi fikk kjeft for å sykle i hagen...)
Fra Saintes gikk turen videre i lett terreng på småveier mellom landsbyer, romanske kirker og slott til vi kom til Rochefort.
Vinrankene var byttet ut med solsikker, og slottet vi stoppet for å besøke var utrolig fint. Der traff vi for øvrig også en gjeng med eldre fransk pensjonister på sykkeltur. Sjeldent å oppleve sykkelbukser med sleng om låret, men det hadde flere i den gjengen! Inspirerende å se at mange har sykkelglede til langt opp i årene.
Denne dagen hadde vi ellers en helt fantastisk lunsj, vi snublet over en super restaurant i en liten landsby som hadde et utrolig bra kjøkken. Restaurant L'Eloise som ligger i Auberge de l'Arnoult - Eloise i landsbyen Pont-l'Abbé-d'Arnoult er definitivt verd en omvei dersom man er i dette området.
Igjen en flott dag (gikk tom for strøm på sykkelcomputer derfor ikke noe rutekart for denne turen) med behagelige 25 grader og solskinn. Turen denne dagen var på 55 km.
En solstråle blant solsikker!
Litt mer av hageanlegget rundt slottet Roche Courbon
Litt mer av hageanlegget rundt slottet Roche Courbon
Berit på tur i solsikkeåkeren
Sykkeldag 4 // Rundtur fra Rochefort (60 km)
Rochefort var tidligere den franske kongelige marinens viktigste havn ved Atlanterhavet. Byen er også kjent som der hvor Napoleon overgav seg til engelskmennene i 1815. Det bor i dag rundt 24.000 mennesker i Rochefort.
Rundtur denne dagen på 60 km. Nydelig, varm dag med 31 grader i skyggen. Kun 125 høydemeter til sammen i løpet av hele dagen. Vi var ute i totalt syv timer.
Vi la i vei ut av byen og sørover. For å komme på den andre siden av elven Charente brukte vi i dag Pont Transbordeur - en bro med hengeferge, den siste i sitt slag i Frankrike. Tur videre gikk i lett terreng sørover til landsbyene Subise, Moëze og Brouage. Vi valgte den lange turen som også tok oss gjennom noen fantastiske våtmarksområder og vi fikk se nærmere på den lokale østersproduksjonen. Det ble en opplevelse å prøve å bestille lunsj på en sjømatresturant helt ute mot ved vannet, med servitør som ikke snakket noe annet en fransk og med kun fransk meny..... Dette var før Google Translate. Vi ble heldigvis reddet av en engelsk dame på sidebordet som forstod situasjonen og som oversatte en del av rettene for oss slik at vi fant ut hva vi bestilte. Vi fant veien tilbake til Rochefort igjen og det ble god anledning til å få kompensert for væsketapet.
Hengefergen Transbordeur over Charente, stilig opplevelse
Enorme forskjeller på flo og fjære!
Vi prøvde oss på lunsj på fiskeresturanten Le Buccin i Marrenes.
Væsketapet er stort i varmt vær, og det er viktig med påfyll!
Sykkeldag 5 // Rochefort - La Rochelle (45 km)
Solnedgang over La Rochelle. Grunnlagt på 1100-tallet og er en viktig havneby. La Rochelle er et populært turistmål. Ved den gamle havnen er det befestninger fra 1300–1400-tallet, særlig kjent for sine mange tårn. Det bor i dag 75.000 mennesker i byen.
Vi syklet nordover fra Rochefort og passerte kystlandsbyene St. Laurent, Yves og Châtelaillon-Plage . Vi kunne til og med skimte Fort Boyard, kjent fra TV innspillingene til "Fangene på Fortet" liggende ute i havet. Vi tok oss god tid oppover kysten og stoppet mange ganger underveis. En litt kjøligere dag, 21 grader og litt skyer.
Markedsdag i Châtelaillon-Plage
Flott kystlandskaper underveis.
Uten mat og drikke.... Lunsj på sykkeltur kan fort bli bra.
Makroner er en spesialitet i La Rochelle
Sykkeldag 6 // La Rochelle - rundtur på Ile de Ré (50 km)
Fra La Rochelle tok en lang bro oss over til Ile de Ré, av mange regnet som Atlanterhavskystens vakreste øy. Landsbyene La Flotte, St. Martin-de-Ré og Ste. Marie de Ré hadde mange muligheter med gode serveringssteder og spennende butikker, og ikke minst mange lange og gode sykkelstier!
Dagen bød på litt regn fra morgenen av, og temperaturen kom aldri høyere enn 20 grader. Regnet gav seg, men skyene lå tett hele dagen. Denne dagen bød på en liten ekstra sløyfe da merkingen manglet et sted, men vi tok oss greit inn igjen. Vi fant veien tilbake til hotellet, fikk satt fra oss syklene i parkeringsanlegget til hotellet for en siste gang og gikk ut i La Rochelle for en liten feiring av en flott ferieuke!
Siste dagen var også den dagen vi måtte finne frem regnjakkene for første gang.
Det ser unektelig litt rart ut når alle båtene står på bunnen, slik som her i La Flotte på Ile de Ré
Vannet på vei inn igjen i havnen på Saint-Martin-de-Ré
Fra La Rochelle ble det tog tilbake til Paris, hvor vi hadde noen timer til en liten rundtur i sentrum før det ble flytoget ut til flyplassen og fly via Amsterdam tilbake til Stavanger.
Sykkelferie for første gang ble en suksess. Vi viste ikke helt hva vi gav oss i gang med, men dette var en super opplevelse og noe som absolutt fristet til gjentagelse. Det er blitt mange kjekke turer etter hvert.