Slovenia var vi enige om at hadde vært en fin naturopplevelse, men vi savnet en del atmosfære og opplevelse på de stedene vi var innom underveis, spesielt de byene vi hadde overnatting i. Der hadde Italia vist seg på en mye bedre måte de to gangene vi hadde så langt hatt turer i støvellandet.
Så når planleggingen for tur for 2018 ble startet var vi fort enige om at vi måtte tilbake til Italia. Våre erfaringer med Girolibero var så bra at vi bestemte oss for å bruke dem også denne gangen.
Fra katalogen falt valget denne gang på turen i Piemonteområdet som hadde undertittelen "Wine and Food Lover's Paradise". Turen var klassifisert som medium, noe som kunne bety at den var noe mer kupert enn de enkleste turene. Piemonte skulle etter hvert vise seg å være en del kupert, men mer om det senere. Girolibero har på grunn av situasjonen rundt pandemien endret en del av sine tilbud og denne turen er ikke på deres program for 2022, men det er lov å håpe at den kommer tilbake igjen når turistene kommer tilbake!
Denne gang hadde vi valgt å heller ha en ekstra dag i etterkant av turen, så vi reiste av gårde sammen fra Stavanger lørdag 28. juli til Milano. På flyplassen hadde vi ordnet med biltransport til Alessandria. Det var der hvor sykkelturen skulle begynne søndags morgen.
Etter en lett halsbrekkende tur med en sjåfør som snakket både på inn- og utpust samtidig som han nok mente det var et nederlag å ikke kjøre forbi alle bilene på veien i løpet av de 125 km som det var fra flyplassen til hotellet Alli Due Buio Rossi. Litt småsvette etter en heftig biltur var vi fremme tidlig på kvelden, sånn i 18-tiden.
Vi sjekker inn på hotellet og får samtidig beskjed om hotellets gjester hadde rabatt på restauranten. Vi tenkte at etter en lang reise var det greit å spise på hotellet og fikk reservert et bord litt senere. Hotellets restaurant den gang het "I Due Buoi" og vi fant etter hvert ut at denne hadde en * i Michelin-guiden. I 2021 flyttet "I Due Buoi" til en storslagen villa ute på landet, men i 2018 lå den på dette hotellet. Vi hadde et magisk bra måltid, til en faktisk helt grei pris, altså en super start på denne turen!
Sykkeldag 1 // Alessandria - Acqui Terme (54 km)
Et svært beskrivende bilde fra turen i Piemonte - bølgende åser og vinranker tett i tett på begge sider av veien. Og som alltid med blide syklister i sentrum. Her er vi på vei opp mot Ricaldone dag 1, rett før bakken begynner skikkelig.
Det var fantastisk å være på veiene i Italia igjen! Denne første dagen startet ganske flatt og greit ut av Alessandria.
Vi starter rolig og tar en kaffestopp allerede etter 16 km i landsbyen Oviglio hvor vi finner den koselige restauranten da Tunon med noen enkle bord og stoler på utsiden, perfekt for svette syklister.
Etter 32 km kommer vi til den første gode lange Piemontebakken som vi skal treffe mange av denne uken. 4 km med et snitt på 5% stigning tar oss opp til Mombaruzzo.
Der blir det lunsj på pizzeriaen "Da Teo".
54 km med 488 hm på en god og varm dag.
Etter lunsj er det rett inn i en kjekk, lang nedkjøring, men det er ikke lenge før vi treffer et par solid bakker på 2-3 km med over 8% stigning i snitt, og den siste kneiken opp til Ricaldone er skikkelig bratt, så bratt at vi må av syklene en liten tur. De siste 8 km inn til Acqui Terme er stort sett nedover.
Hotellet vi bodde på første natten het Hotel Roma Imperiale og lå litt på utsiden av selve byen. Men, hotellet var bra og hadde eget basseng, perfekt! Det kan se ut til at hotellet ikke lenger er i drift, men området har mange fine alternativer. Vi tok syklene inn til sentrum for en kikk og middag på kvelden.
Uventet og bra! Middag på I Due Buoi i Alessandria
De oransje syklene er Giroliberos kjennetegn.
Et bilde sier veldig mye - fabelaktig sted å sykle!
Sykkeldag 2 // Acqui Terme - Alba (61 km)
Frodige, grønne åser utgjør mye av landskapet i Piemonte. Dette bildet er tatt rett ved landsbyen Coazzolo
En dagsetappe på gode 61 km som bød på noen lange, seige bakker på 6-8 km underveis. Når du kommer opp og sykler på åsryggene er utsikten fantastisk.
Veien ut av Acqui Terme var lettsyklet og vi trillet greit av gårde. Etappen ble etter hvert bra kupert med noen solide seige bakker som kjennes ekstra varme ut denne dagen hvor gradestokken allerede tidlig på dagen passerte 30 grader. Vi fyller ofte på drikkeflaskene, nok drikke er helt avgjørende på slike dager. Lunsj ble det på Bar Roma i Santo Stefano Belbo. Etter lunsj bar det rett inn i hårnålssvingene oppover åsene ut av byen som utgjør stravasegmentet Valdivilla. Det er nesten 6 km langt med en gjennomsnittlig stigning på 5%. Vi nyter landskapet og tar den tiden vi trenger oppover, og kommer oss greit opp og får belønningen i form av storslåtte naturopplevelser.
Vi kommer frem til Alba sentrum litt ut på ettermiddagen og må litt ut igjen av selve bykjernen for å finne hotellet vi skulle bo på i to netter, Hotel Langhe. Siden hotellet lå litt på utsiden var det god plass til et kjekt basseng, og med fint vær og denne muligheten ble det selvfølgelig en ettermiddag ved bassenget. På kvelden ruslet vi litt rundt i nærområdet av hotellet, og fant en liten lokal pizzeria, La Serenella for middag.
Sykkeldag 3 // Rundtur Alba med stopp i Barolo (53 km)
Tredje dag på sykkelen var en rundtur med utgangspunkt i Alba til det fantastiske vinområdet Barolo.
Merkevaren Barolo er kjent over hele verden, men selve landsbyen var bitte liten. Men skulle du en gang komme dit anbefales det å legge lunsjen til Ristorante Rosso Barolo - mat på høyt nivå!
Det var en varm dag. Snittemperatur på 36 grader med en maksimumsmåling på 46!
Spesielt bakken ut fra Barolo og opp til landsbyen La Morra ble en skikkelig varm fornøyelse - 7 km lang stigning med 250 høydemeter krevde noen pauser, og gav oss en god anledning til å beundre utsikten.
Når vi kom opp til La Morra gjorde vi en liten stopp på torget hvor det var en vannpost hvor vi kunne fylle på drikkeflaskene. Mens vi var der kom det en liten gruppe med italienske syklister som så vi var litt skeptiske til å fylle fra den lokale vannkilden, men de anbefalte vannet og vi fikk kaldt og godt nytt vann til resten av turen.
Resten av turen denne dagen var i hovedsak nedover eller lett kupert og var en fin tur. Tilbake på hotellet ble det igjen tid til å nyte bassenget noen timer før vi la veien inn til selve gamlebyen i Alba. Etter en rusletur i byen ble det middag på La Piola som ligger på Piazza Duomo, rett ved San Lorenzo katedralen. Alba er kjent for mye, ikke minst sin hvite trøffel. Den ble testet og absolutt godkjent som ingrediens til den lokale pastaen.
Liten pause på vei opp mot La Morra som skimtes i bakgrunnen.
Sykkeldag 4 // Alba - Asti (36 km)
Dagsetappen mellom Alba og Asti var en forholdsvis kort etappe, kun 36 km og uten de store utfordringene på den ene eller andre måten. Selvfølgelig litt opp og ned, men mindre enn de andre dagene. En skikkelig stigning, 1,5 km med snitt på 8% opp til San Pietro.
En stopp for en liten hvil og kaffe i den lille landsbyen Antignano før vi fant frem til hotellet vårt i Asti. Et sentral, nyoppusset hotell ventet oss denne natten, Hotel Aleramo. Siden vi var tidlig fremme i Asti ble det en fin rusletur i byen og middag ble det også uten at vi helt husker hvor det var denne gangen.
Hvil og kaffe underveis
Cattedrale di Santa Mari Assunta
fra Asti
gamlebyen i Asti
Sykkeldag 5 // Asti - Casale Monferrato (55 km)
Piemonte er beskrevet som en kupert opplevelse, og som høydeprofilen for denne fagsetappen viser så var dette absolutt ingen overdrivelse. En flott sykkeldag!
Noen bilder som beskriver denne dagen på en god måte. Storslåtte landskaper, med en del oppover (og nedover). Pauser i skyggen og en velfortjent påfyll av væske på slutten av turen når vi kom frem til Hotel Candiani.
Som de andre dagene ble det en rusletur i byen etter en god dusj. Disse italienske byene er en opplevelse med sine gamlebyer med trange gater og små torgområder med små barer og spisesteder overalt.
Sykkeldag 6 /den siste sykkeldagen // Casale Monferrato - Alessandria (46 km)
Der hvor alle de andre dagene har vært kuperte så avsluttes denne rundturen med en veldig flat etappe. Vi fulgte breddene av elven Po for de første 23 km, og som bildet til venstre viser så var deler av løypa delvis oversvømt av elvevannet.
Vi har enda en flott sykkeldag og er tilbake i Alesandra og hotellet Alli Due Buio Rossi igjen så pass tidlig at vi tenker at det er lunsjtid.
Vi sjekker med hotellet om de har en lunsjresturant, de sier klart at vi skal ordne med lunsj. De viser oss inn i den samme restauranten som sist, og det blir en fantastisk avslutningslunsj i Michelinstjerneresturanten, i svett sykkeltøy, sammen med damer i drakt og menn i dress! Magisk!!
Litt annerledes landskap
Mer vann må handles
Det nærmere seg slutten
Lunsjdessert!
Ekstradag i Milano
I planleggingen av denne turen hadde vi bestemt oss for å legge inn en ekstra dag i Milano på veien hjemover. Litt av praktiske årsaker pga reisetidspunkter, men aller mest for å se nærmere på en by vi ikke hadde vært i før.
Det ble tog fra Alessandria til Milano på morgenen, innsjekking på hotell i gåavstand fra jernbanen og en skikkelig rusletur rundt hele dagen.
Det ble selfie foran Duomo di Milano, en kikk på La Scala operaen og et besøk på Castello Sforzesco. Det var også en tur innom Galleria Vittorio Emanuele II, hvor det kun var vindusshopping.
En stor matopplevelse med lunsj i La Prosciutteria Milano Brera satt et fint punktum for en flott uke i Italia. Forza Italia!!
Italiensk shoppingsenter
La Scala
Castello Sferzesco
Lunsjtallerken!