Planen var ganske enkel - vi drar tilbake til Kiel hvor vi avsluttet turen i 2022 for å fortsette langs Østersjøen og de gamle Hansabyene.
Fra Sassnitz over til Bornholm noen dager, ferge til Køge og noen avsluttende dager på Sjælland før vi avslutter i København.
God plan, flott rute, fint å sykle, topp hoteller, bra mat, ingen uhell - manglet bare fint vær.....
Til venstre en røff oversikt over hvordan turen var planlagt og sånn den i grove trekk også ble gjennomført.
Men, for å starte turen i Kiel så er det en del reising som må til. Blir litt ekstra når man reiser med egne sykler fra Stavanger, spesielt når man ikke bare sykler!
Det blir litt om hvorfor rundturen på Bornholm ble helt annerledes enn hva vi hadde tenkt og selvfølgelig en del om hva vi fikk med oss på disse to ukene.
Det var første gang vi startet en lengre tur på egenhånd, bare Venke og meg, selv om vi hadde avsluttet en uke alene på langturen i fjor, og vi har hatt et par to/tredagers turer alene i Norge tidligere.
Denne gangen valgte vi å kun ha med bagasje som vi fikk plass til på syklene, så hengeren fikk bli igjen hjemme. Det gikk veldig greit, og vil nok bli standarden fremover.
Dag 1 - 28. juli: med tog fra Stavanger til Oslo
Planen var grei - vi triller ned til jernbanen og tar nattoget til Oslo. Men det er aldri bare rett frem. Det gikk greit å komme seg på toget, men vi viste det var arbeid på sporene og at toget ikke gikk lengre enn Kongsberg. Siden det ikke var mulig å forhåndsreserve plass for sykkelen på buss for tog hadde vi måtte reserve plass på en buss som skulle gå senere på morgen. Men når vi kom til Kongsberg var togbetjeningen svært hyggelige og hjelpsomme og ordnet plass til sykler og bagasje til Asker. Der ble det tog videre til Oslo S. God tid i Oslo før avgang med Kielfergen.
Dag 2 - 29. juli: Oslo - Kielfergen
Enkel medbrakt frokost foran Oslo rådhus.
Venting på Filipstadkaien - traff på en ung sveitsisk syklist som hadde allerede vært en flere måneder på tur i gjennom Sverige, til Nordkapp og nedover kysten til Bodø
Oppgraderte lugaren denne gang!
Dag 3 - 30. juli: Kiel - Lütjenburg (56 km)
Etter en rolig natt og en bra frokost var vi fremme i Kiel på formiddagen.
Vi kom oss greit av fergen, og tok til venstre i retningen nordover allerede i første lyskryss. Rett ut på sykkelsti og vi var i gang.
Værmeldingen var ikke den beste, men vi fikk kommet i gang i oppholdsvær, som heldigvis varte en stund. Fantastisk flott område å sykle i, og vi hadde sjøen på venstre side stort sett hele etappen.
Kaffestopp i Heikendorf
Tissepause i Laboe
Detalj fra veien - her i Panker
Vi fikk smake på regnbygene og måtte tørke klær på hotellet i Lütjenburg.
Veldig bra tilrettelagt for sykling, med kilometer på kilometer med flotte sykkelveier Mange av disse veiene var under den kalde krigen brukt av forsvaret til å overvåke kysten, men nå brukt av turister som sykkelveier. Det går ikke så lang tid før vi oppdager at det fremdeles er slik at mange mindre steder i Tyskland ikke aksepterer kort, det er kun cash som gjelder.
Vi stoppet for lunsj langs med strandveien i Schönberger Strand. Et lite fiskerøkeri hadde utsalg med fiskeburgere som spesialitet, og det måtte jo prøves. I det samme som vi satte oss ned for å spise kom den første av det som som skulle bli flere regnbyger i løpet av dagen. Da var det greit å finne plass under parasollen, som dermed fikk en annen funksjon enn hva den nok opprinnelig var tenkt til.
Første stoppested i Tyskland ble Lütjenberg, en liten by hvor det skulle vise seg at det ikke var så mange spisesteder å velge i, men med god hjelp fra resepsjonen fikk vi reservert et bord på en av de få restaurantene i byen. Det var et lite sted, med kun fem, seks bord, men med god mat! Vi tilbrakte natten på Das Hotel Ostseeblick, og vi kunne faktisk se Østersjøen fra balkongen til rommet. I tilknytning til hotellet var også byens severdighet, Bismarkturm, og vi klatret til toppen av dette og fikk en flott utsikt over området.
Bismarkturm
På toppen av Bismarkturm - Østersjøen kan skimtes i bakgrunnen!
Fiskeburger under parasollen!
Dag 4 - 31.juli: Lütjenburg - Lübeck (68 km)
Dag 2 på sykkelen gikk fra Lütjenburg til den gamle hansabyen Lübeck.
Været var grått og trasig, og gikk etter hvert over til regn. Ikke var det spesielt varmt heller.....
De første gode 30 kilometerne gikk på smale, rolige skogsveier, lett kupert terreng, før vi kom ut til kysten litt sør for Neustadt. Vi passerte den store fornøyelsesparken Hansa Park, men det fristet ikke verken med karuseller eller berg og dalbane, så vi fortsatte ned til strandpromenaden ved Sierksdorf. Vi var passert halvveis på dagsetappen og var både våte og sultne. De første kafeene vi passerte var stengt, men havnerestauranten Captains Ankerplatz var åpen, god og varm og en bra plass for litt mat.
Det ble mange kilometer med strandpromenader og hoteller. Dette er tydelig et populært ferieområde, men ikke mange som brukte stranden denne dagen....
Det gikk greit å komme seg inn i Lübeck, vi hadde valgt Klassik Altstadt Hotel Lübeck for natten. Det lå sentralt, og de hadde et fint lagerrom hvor vi kunne få inn syklene for natten. En god, varm dusj gjorde godt, og vått tøy ble hengt opp rundt i rommet for å få det tørt igjen. Vi lånte paraplyer i resepsjonen og tok oss en tur ut i sentrum, men det innbød ikke til uterestauranter og lang sightseeingtur, så etter en liten rundt i selve bykjernen med litt shopping (måtte kjøpe en ny ytterjakke da den som skulle brukes på turen hang igjen i skapet på Kielfergen) ble det god god middag på en indisk restaurant før en tidlig kveld.
Mye av turen gikk denne dagen på veier som dette, gjennom store, grønne skoger.
Det ble passert noen slott denne dagen også - dette er Sierhagen i Altenkrempe, ca 5 km på utsiden av Neustadt.
Marsipanbutikken i Lübeck stengte før vi nådde dit, så det ble med titten inn vinduene.
Rådhuset i Lübeck får representere den gamle Hansabegyggelsen i byen.
Dag 5 - 1. august: Lübeck - Wismar (60 km)
Fra en hansaby til en annen, fra Lübeck til Wismar, en tur på 60 km langs med den ruten vi valgte.
Gode sykkelstier og fint terreng, ganske flat etappe med rett under 300 hm til sammen.
Etter gode 20 km kom vi til Dassow, og stoppet på butikken langs veien som så ut til å ha et lite bakeri, men det var stengt. Litt lengre borte i gaten lå en bensinstasjon, og der hadde de på godt bakverk, påsmurt mat og god kaffe. Perfekt!
Været var litt bedre denne dagen, så vi kunne sitte ute for å nyte kaffen og maten. Etter en pause var det å trø av gårde igjen, på nydelige sykkelveier. Etter omtrent halvveis på turen ville det passe med litt lunsj, og vi peilet oss inn på det største stedet på etappen, Grevesmühlen. Vi kommer inn i byen og ser skilting til en slottsrestaurant ved vannet, og tenker at det er jo helt perfekt! Det er kun noen få hundre meter fra løypa. så vi sykler ut dit. Bare for å oppdage at der er det stengt mandager og tirsdager, og dagen i dag er tirsdag.... Så da blir det å dra tilbake til krysset ved hovedveien og gatekjøkkenet Hänchen-Eck. Der var det åpent, og de kunne by på både kylling og bratwürst!
Fin tur videre inn til Wismar, hvor vi hadde bestilt på Hotel Denkmal 13, som var et lite og rart hotel. Akkurat i det vi stoppet utenfor hotell kom regnet, en skikkelig byge! Den gikk over etter en stund, og vi fikk muligheten til å rusle rundt i Wismar, som viste seg som en skikkelig fin by! Rart hvor stor forskjell det gjør på opplevelsen hvordan været er! Vi tok turisten i oss helt ut og valgte middag på en av de aller eldste restaurantene i byen, som i tillegg lå rundt den gamle markedsplassen i gamlebyen, det ble en fin ettermiddag i den gamle Hansabyen.
Ingenting i veien med humøret!
Flotte sykkelveier og brukbart vær.
Eldre bebyggelse som overlevde krigen i Wismar
Regnet kom akkurat når vi kom til hotellet
Dag 6 - 2.august: Wismar - Rostock (75 km)
En dagsetappe på 75 kilometer - igjen med flotte sykkelveier.
Det ble en stopp i den lille badebyen Rerik for en kaffe og et rundstykke, og når vi senere syklet langs strandpromenaden i Kühlungsborn måtte vi rett og slett ta en tysk lunsj!
Fremme i Rostock kom igjen regnet og det ble en rolig kveld - det fristet ikke med sightseeing i pøsregn.
Bra landskap for sykkeltur!
Flere fine sykkelveier!
Tysk lunsj!
Rostock
Dag 7 - 3.august: Rostock - Zingst (70 km)
Dagsetappe på 70 km og mye av etappen gikk langs med sjøen på fine veier bak sanddynene.
Været av det mer gråe slaget - kaffestopp ved bakeriet ved Edeka i Graalog en god lunsj på vertshuset Räucherhaus i båthavnen ved Althagen/Ahrenshoop. Mens vi satt der åpnet himmelen seg skikkelig og det klasket ned. Heldigvis lettet det litt, men det ble bra vått videre. Vi fikk også en liten feilsykling etter lunsj - og havnet ut i ingenting. Kjipt å sykle flere kilometer tilbake i sorpe og regn, men vi fant tilbake til rett vei. Zingst var en skikkelig badeby og vi innvilget oss et luksusopphold på Strandhotel Zingst!
Stiene langs havet
Regnjakkevær
Dramatisk himmel over Althagen
Det var nødvendig med litt sykkelpleie denne dagen.
Dag 8 - 4.august: Zingst - Stralsund (60 km)
En dagsetappe på 60 km - i et etter forholdene ok vær. Skyet, noe vind, men opphold gjennom dagen. En flott rute, mye langs kysten. En liten bomtur for å finne en plass å spise, men ellers uten de store overraskelsene.
Stralsund var en fin by, men vi bommet på muligheten for å få vasket klær her. Det var ikke myntvaskeri som vi hadde satset på (og forstått fra nettet), så det fikk vente noen dager.
Ble tid til både byvandring og god mat i Stralsund - overnatting på et sentralt hotell - Maakt Hotel, som var helt ok.
Klar for en ny dag - bagasjen til en av oss ferdig pakket.
På sideveier ved Glöwitz
Litt av ruten gikk på smal sti - gikk godt det også :)
Rådhuset og St. Nikolaikirken i Stralsund
Dag 9 - 5.august: Stralsund - Binz (Rûgen) (52 km)
Ut av Stralsund er det nesten rett på broen over til Rügen, Tysklands største øy. Øya er et populært feriemål for tyskere, og har også en del fergeforbindelser til andre steder, som vi vil bruke.
Sykkelruten går i dag på rolige siderveier og på halvgode grusveier i skogen. Vi klarte også å legge turen innom en god kilometer med grov brostein - ikke å anbefale. Rett før Binz må vi vente på veterantoget skal passere. Vi sykler gjennom Binz og finner badehotellet ved den enorme sandstranden. Selv om det var litt hustrig tok vi en tur ned på stranden, men det fristet ikke med bading.
Det ble heller bad i bassenget på hotellet - Dorint Hotel - som hadde varmt, saltholdig vann på 37 grader - hentet fra dypt nede i grunnen. Deilig!
Stralsund kan skimtes i det fjerne
Gjennom skogen - på Rügen
Vi stopper for møtende tog.
Dag 10 - 6.august: Binz (Rûgen) - Rønne (Bornholm) (12 km)
En passe tidlig start fra hotellet i et trøstesløst regnvær i retning av fergekaien i Sassnitz. En ganske kort tur på bare 12 kilometer, men mer enn lang nok til å bli godt våt, og etter hvert også litt kald før vi fikk kommet oss om bord i Bornholmlinjens skip i retning av Bornholm og Rønne. Båten gikk litt før 12 og tok 3 timer og 20 minutter. Underveis økte det på med både nedbør og vind, men heldigvis tok det litt tid før sjøen dro seg opp og vi var fremme før de store bølgene begynte å gjøre seg gjeldende.
Fremme i Rønne hadde vi ikke mer enn 1,5 km å sykle til hotellet - men nå hadde uværet skikkelig satt inn og med vinden rett i mot var det så vidt vi kom oss fremover. Det var ekstremværet Hans som hadde truffet Bornholm på sin vei mot Norge, og vår båt var den siste som kom til øya på noen dager. Vi hadde fått med oss værvarslene og hadde fått ombooket hotelplanene vår for oppholdet på Bornholm, og Griffen Spa Hotel ble vårt sted for noen dager. Et godt valg! Hyggelig hotell, med vennlig og hjelpsom betjening!
Dag 11-13 - .7/9. august: Bornholm
Været ble så dårlig, men så kraftig vind at det ikke var tilrådelig å sykle, og den turen vi hadde planlagt rundt øya måtte skrinlegges. Den første dagen var det ikke så mye annet å gjøre enn å få vasket klær på myntvaskeriet og ta en liten tur rundt i Rønne. Det var kjekkere på hotellets spaavdeling enn å være ute. Våt ble man begge plasser.
Dag 2 fikk vi hjelp fra hotellet til å leie en liten bil slik at vi fikk kjørt rundt Bornholm, og på den måten allikevel få sett øya. Det blåste fremdeles så friskt at sykkel ikke var aktuelt, men det var nå oppholdsvær, og sjøen begynte å legge seg litt igjen slik at fergene igjen begynte å komme tilbake i trafikk.
En dag med rundtur på Bornholm ble til en del bilder.
Dag 3 var en vente og reisedag. Fergen vi skulle ta gikk ikke før 17:30 og var fremme i Køge sent på kvelden etter en tur på 5 timer og 30 min. I Køge var det ikke mye å velge i for overnatting, men vi hadde bestilt på Zleep Hotel Køge. Det var ikke bra, og kan ikke anbefales. Nok om det.
Kald krig utstilling og spiontårnet
Utsikten fra toppen av tårnet
Selfie fra toppen må til
Østerlars kirke
Takkonstruksjonen i Østerlars kirke
Gudhjem, Bornholm
Svaneke, Bornholm
Hammershus slottsruin, Bornholm
Dag 14 - 10. august: Køge - Ølstedt (65 km)
Det var ingen grunn til å bli værende i Køge og vi dro derfor av gårde igjen tidlig, etter en veldig enkel frokost på hotellet.
De siste dagene av turen var lagt til Sjælland, et område vi ikke hadde syklet i før. Fine sykkelforhold her også, en blanding av sykkelstier, rolige småveier og litt traktorvei og gruspartier.
Litt småkald dag, og igjen litt grått og noen få dråper. Vi hadde en stopp ved Vikingskipsmuseet i Roskilde, en avstikker på bare noen få meter fra ruten vi hadde valgt.
Videre nordover fulgte vi i hovedsak Roskildefjorden og sykkelruten Fjärildsleden til dagens mål, det lille tettstedet Ølsted. Ikke så mye å velge i verken når det gjaldt overnatting eller mat, men Ølsted Kro og Hotel bød på hyggelig betjening, greit rom og veldig god mat, så de kan vi anbefale.
Blomsterhav langs veien
Kaffestopp ved Vikingskipsmuséet i Roskilde
Langs sykkelruten Fjärildsleden
Ølsted Kro og Hotel 👍
Dag 15 - 11. august: Ølsted - Snekkersten (Helsingør) (50 km)
Denne dagen må neste kunne kalles en kongedag - i hvertfall så ble det besøk på mange slott!
Med unntak av noen få hundre meter rett etter starten hvor vi havnet på en smal skogsti var dette en veldig flott dag på sykkelen når det gjaldt veier. Flotte sykkelveier og bortgjemte småveier. Inne i Helsingør var det greit å finne frem og stort sett gode sykkelstier langs veien.
Det ble stopp i borggården på Fredriksborg, en liten tur oppom Fredensborg, og til slutt en liten tur innom Kronborg, som jo Shakespeare brukt som åsted for sitt mest berømte skuespill "Hamlet"
I Fredensborg passet det godt med lunsj, og vi stoppet på en plass langs ruten som så hyggelig ut. Country Market var en liten perle, hyggelig folk og god mat! Ettermiddagen og natten ble brukt på hotellet litt utenfor Helsingør, Comwell Borupgaard i Snekkersten. Et spahotell som ikke var av de rimeligste hotellene... Men, tydeligvis ikke dyrt nok da bruken av bassenget i spaavdelingen ikke var inkludert i prisen. Vi valgt å hoppe over bassenget og koste oss heller med et lite glass på terrassen og en bedre middag i restauranten.
Litt stisykling på morgenkvisten!
Foran Fredriksborg Slott
I parken ved Fredensborg Slott
Bilde foran Kronborg slott
Dag 16 - 12. august: Snekkersten (Helsingør) - København (40 km) - ferge til Oslo
En noe kortere sykkeldag langs Strandveien nedover mot København. Tydelig en rute som er mye brukt av syklister i området, for vi møtte svært mange grupper som var ute på treningsturer, i tillegg til mange som var ute på kosetur på sykkelen på en lørdags formiddag.
Vi var for tidlige for å kunne ta en tur innom Louisiana Museum for Modern Art som vi passert før de åpnet. Men vi fant en strandbar som var åpen, så vi fikk oss en kaffestopp på Oddie's rett ved Karen Blix Museet i Rungsted og senere en liten stopp igjen ved Café Jorden Rundt ved Charlottenlund i utkanten av København.
Fremme ved innskjekken til DFDS i god tid, så litt venting på kaien før vi fikk kommet oss ombord til en varm dusj og andre klær. Med avgang på tidlig ettermiddag ble det litt tid ombord til å se nærmere på kystene til både Danmark og Sverige på vei hjemover mot Norge igjen.
Inngangen til Louisiana
Kaffe hos Oddie's
Siste stopp før fergen i Charlottenlund
Fremme på fergekaien!
Dag 17 - 13. august: Oslo - Stavanger (nattoget)
Etter en rolig overfart ankom vi Oslo på morgen og blir møtt med en solid regnbyge på vei fra fergen til Oslo S. Vi kommer oss på lokaltoget til Lillestrøm med sykler og bagasje, og angrer litt på at vi hadde kledd oss for reise og ikke for å sykle... Vi kommer oss til vår yngste som bor på Kjeller og får tørket opp litt, tilbringer noen hyggelig timer med dem før vi vender tilbake til Oslo for siste delen av turen, nattoget til Stavanger.
Arbeidet på togskinnene var nå ferdig så vi skulle med Sørtoget uten buss eller andre forviklinger tilbake til Stavanger, og vi hadde bestilt sovevogn for å gjøre turen mest mulig behagelig. Men Go-Ahead hadde andre planer. Om bord i toget er beskjeden fra konduktøren at det dessverre ikke var sovevogner med toget da disse manglet gyldig godkjenning, så vi kunne finne oss hvert vårt sete for natten..... Perfekt .... Det ble altså ikke den behagelige avslutningen av turen vi hadde håpet, men vi kom oss nå hjem, og de siste tre kilometerne fra togstasjonen og hjem gikk helt knirkefritt!
Oppsummert: Vi var enige om at det hadde vært en flott sykkeltur, og at dersom bare været hadde vært bra ville turen ha vært fantastisk. Litt for mye regn og litt for kaldt for å være en turen i slutten av juli og begynnelsen av august, og litt for dårlig vær til at vi fikk utforsket de mange fine byene vi var innom skikkelig.