Etter å ha fått tak i katalogen for Merlot Reiser for sesongen 2014 var det tid for reisemøter. Planleggingen av turen ble etter hvert også en viktig del av det hele, både å snakke om turen vi hadde gjennomført og ikke minst se på hvor neste tur skulle gå.
Vår første tur sommeren 2013 var i Frankrike - dette året kikket vi til Italia og til området helt nede i hælen, regionen Puglia. Et for oss ukjent område som vi syntes hørtes spennende slik som Merlot solgte det inn;
Puglia er en region i det sørøstlige Italia som inkluderer hælen på støvelen. Området grenser til Adriaterhavet og Det joniske hav. Karakteristisk for regionen er unike byer, vinranker, endeløse olivenlunder, flotte hveteåkre og klart, blått hav. Denne turen fører deg inn i en naturskjønn region, som ut fra dagens standard ennå er ganske uberørt av turisme. Her har man klart å bevare arven fra en rik og antikk kultur. Du får blant annet stifte bekjentskap med byen Matera hvor boligene er karvet inn i fjellsidene, og byen Alberobello med de særegne hvite trulli husene.
Begge disse byene står på UNESCOs verdensarvliste. Du besøker den strålende barokkbyen Lecce, og de flotte kystbyene Santa Maria di Leuca og Otranto. Turen går for det meste i lavlandet, noen ganger også over åskammer og topper. Delvis på stille asfalterte veier, delvis på grusveier. Turen inkluderer også flere flotte sykkelstrekninger langs kysten, før du avslutter med en natt i Lecce, som blir kalt «Det sørlige Firenze» på grunn av sin barokkarkitektur og mange skulpturer.
Denne turen er ikke tilgjengelig i de varmeste månedene på sommeren, så også denne gang ble turen lagt til slutten av august og første uken av september.
Vi reiste sammen dette året og siden startby for turen var Matera (som for øvrig ikke ligger i regionen Puglia, men i Basilicata) fant vi ut at også denne gang så burde vi legge inn en ekstra dag i forkant, både for å kunne komme frem på en grei måte og ikke minst se litt av denne byen som jo etter litt undersøkelser så veldig spennende ut.
Å komme seg til Matera tar litt tid, men det viste seg definitivt verd å bruke tiden det tok for å komme dit! Det ble først fly Stavanger - Amsterdam - Milano - Bari, så hadde vi bestilt biltransport fra Bari til Matera, en tur på om lag en time. Vel fremme fant vi hotellet vårt Locanda di San Martino, som lå i den gamle delen av Matera, Sassi, hvor husene er delvis inngravd i fjellet. En fasinerende by som ble innlemmet på UNESCOs verdensarvs liste i 1993. Når vi var i Matera i 2014 var byen tydelig preget av at de søkte status som Italias kandidat til tittelen Europeisk kulturhovedstad i 2019. Byen fikk denne statusen og Morten og Venke fikk da besøkt byen igjen siden Stavanger Musikkorps av 1919 var invitert til å ta del i åpningsarrangementet der i januar 2019. Morten var da dirigent for korpset. Matera er for øvrig også svært framtredende i James Bond filmen fra 2021, "No Time to Die" - biljakt i historiske omgivelser.
MATERA
Matera er kjent for sin gamleby, Sassi di Matera (som betyr «steinene i Matera»). Sassi var en førhistorisk huleboer-bebyggelse og man tror at det kanskje er en av de første bebyggelsene i Italia. Det bor ca. 60.000 innbyggere i Matera.
Syklene stod klare til oss etter at vi hadde spist frokost og pakket ned. Bagasjen ble satt igjen i resepsjonen slik vi hadde lært oss på turen i fjor og vi trødde optimistisk i vei. Været var strålende og turen lettsyklet. Loggen forteller at vi syklet i noe over 4 timer, men var på vei i nesten 7 timer. Viktig med gode pauser underveis! Ruten hadde ca 550 høydemeter og temperaturen var på 29 grader
Kaffepause underveis i Gioia del Colle
Fremme i Alberobello - med de unike Trullihusene i bakgrunnen
Slakterbutikken hadde et lite bakrom med smaksprøver av lokale spesialiteter i fast og flytende form.
Tilfeldigvis var det tysk ølfestival i Alberobello akkurat denne dagen.
ALBEROBELLO
Alberobello (bokstavelig «vakkert tre) er en liten by med snaue 11.000 innbyggere. Den er kjent for sine vakre trulli (kalkstenhus med kjegletak), som ble utpekt av UNESCO i 1996 som en del av verdensarven
Dag to var litt kortere enn første dagen, men vi var ute neste like lenge. Litt flere små italienske byer å kikke på. Det ble kaffe i Martina Franca og lunsj i Locorontondo. Nydelig kulturlandskap å sykle i, og Ostuni viste seg også som en koselig liten by på toppen av en ås.
Ny dag - morgenstemning i Alberobello
På veien ved landsbyen Casalini
Godt tilrettelagte ruter for sykkel, Locotorondo ligger foran oss.
OSTUNI
Gamlebyen hvor vi bodde er bygget på toppen av en høyde og fortsatt befestet av de gamle murene. Ostuni blir ofte referert til som "den hvite byen" for sine hvite vegger og sin typisk hvitmalte arkitektur.
Det bor ca 35.000 i Ostuni på vinteren, men antallet økes fort til over 100.000 på sommeren.
Dag tre startet med en ganske kort tur på 3 km nedover fra sentrum av Ostuni til jernbanestasjonen. Vi tok toget derifra til Lecce, en tur på 50 minutter (og ca. 80 km). Fra Lecce gikk turen ned mot Middelhavet. Akkurat når vi kom til Santa Catarina ved kysten fikk vi en kraftig regnbyge, men den gav seg heldigvis fort og med temperaturer opp mot 30 grader er det helt OK med en skur. Litt trafikk akkurat inn i byen Gallipoli, men ellers en fin sykkeldag dette også.
Det ble tatt få bilder denne dagen, kan være det dukker opp noen ved en senere anledning.
GALLIPOLI
Dette er en gammel by grunnlagt av grekerne i antikken. På gresk het byen Kallipolis (Den vakre byen). Den gamle delen av byen ligger på en øy, sammenbundet med fastlandet med en bro fra 1600-tallet. Det bor 32.000 mennesker i byen.
Turen fra Gallipoli til det aller sydligste punktet i Italias hæl fulgte kystlinjen langs Middelhavet. En super sykkeldag med de vanlige stoppene for kaffe og mat, men også bading i sjøen! Fremme på hotellet denne dagen før bagasjen, men med basseng og åpen bar gjorde det ingenting å vente litt. Det ble en fin tur opp til de berømte trappene til fyret på kvelden. Dette ble en fantastisk dag!
I denne bildekarusellen er det noen bilder fra dag fire - langs Middelhavet fra Gallipoli til Santa Maria de Leuca.
Bildet fra Cafe Sunset i Capilungo av oss alle fire ble tatt av en eldre syklist som hadde en kaffe på samme stedet. De var en gjeng med svært voksne karer på svært dyre landeveisesykler som koste seg på en trilletur langs med havet.
Selv om de tre første dagene inn i landet var fine sykkeldager ble det et løft å komme ut til havet.
Fabelaktige sykkelforhold, lett å finne frem og fritt for problemer.
Som vi allerede hadde blitt vant med på denne turen var også hotellet denne dagen en opplevelse - sjekk gjerne Hotel L'Approdo hvis du er i nærheten.
Santa Maria di Leuca er kjent for sitt ikoniske fyrtårn. Med sin høyde på 47 meter, og posisjon på 102 meter over havet, er det det nest viktigste fyrtårnet i Italia, etter Genova. Ved siden av fyret ligger den store basilikaen, De Finibus Terrae ("Enden av landet", 1720-1755), bygget for å minnes St. Peters passasje her under hans reise til Italia.
Den er viet til jomfru Mary (som byen har fått navnet Santa Maria di Leuca fra). Basilikaen ligger på det tidligere stedet for et gresk tempel dedikert til Athena. Basilikaen er koblet til havnen gjennom en 284-trinns trapp.
Santa Maria di Leuca er en liten landsby med kun om lag 1 000 faste innbyggere, men er en attraktiv feriedestinasjon.
Den 55 km lange dagsetappen mellom Santa Maria di Leuca og Otranto er muligens den flotteste sykkelturen vi har hatt på noen tur i hvert fall frem til og med 2021.
Hele denne kystlinjen er en regional naturpark "Parco Naturale Regionale Costa Otranto - Santa Maria di Maria Leuca - Bosco Tricase" og det er veldig forståelig etter å ha opplevd denne dagen.
Selve sykkelruten var nok den mest kuperte av alle dagene, men ingen stigninger var verre enn at de var greie å forsere på disse feriesyklene.
Opplevelsene var mange, og ytterst på punktet rett før Otranto på kartet var vi innom Italias østligste punkt, Punta Palascia.
Nyter utsikten langs veien
Stopp for en dukkert i Porto Tricase
Magiske og majestetiske landskaper. Hele kystlinjen oppover består av grotter og badeplasser.
Vel fortjent forfriskning fremme på hotel San Giuseppe i Otranto
Otranto har vært regionens kulturelle, politiske og økonomiske senter i flere hundre år, og i lang tid blitt sett på som en naturlig bro mellom Middelhavet og Østen. Otranto bærer fremdeles spor etter møtet mellom forskjellige kulturer. Det bor i dag snaue 6.000 mennesker fast i byen, som er et populært feriemål for italienere.
Siste sykkeletappe var på 58 lettsyklede kilometer langs kysten og til slutt inn til Lecce. Det ble badestopp, kaffe og mat - akkurat som en fin dag på sykkelen skal være.
On the road again.
Grotter og azurblå sjø
Obligatorisk klippehopping og grottesvømming!
Snart i Lecce - fantastiske veier for sykkel.
Lecce er hovedbyen i provinsen Lecce i regionen Puglia og har om lag 100 000 innbyggere. Byen blir innimellom kalt «La Firenze del Sud» («Firenze i sør») på grunn av de mange viktige barokkunstverkene som er der.
Bari er hovedstaden i regionen Puglia og provinsen Bari ved kysten av Adriaterhavet i Italia. Den er den nest-viktigste økonomiske sentre på fastlandet i sørlige Italia etter Napoli, og er velkjent som en havneby med fergeforbindelse med Hellas og Albania, foruten å være en universitetsby. Det er i dag ca 325 000 innbyggere i Bari
Siste natt på turen skulle være i Lecce. Vi hadde planlagt hjemmereise fra flyplassen i Bari i 12- tiden, en tur tilsvarende turen ned, altså Bari, Milano, Amstedam og Stavanger. Det betød en togtur fra Lecce til Bari tidlig på morgenen slik at vi skulle være på flyplassen i god tid.
Allerede mens vi var ute på kvelden i Lecce kom det SMS fra Alitalia som varslet faren for flygelederstreik på ettermiddagen neste dag, men at vi ville bli varslet om det ble endringer på reisen vår. Vi hørte ikke mer fra flyselskapet, så vi dro av gårde fra hotellet tidlig med drosje til jernbanen og kom oss ombord på toget i retning av Bari og flyplassen. Dette var en tur på nesten 2 timer og 30 min, som forløp uten noen problemer.
Vi var på flyplassen i god tid og gikk til innsjekkingen for å få av gårde bagasjen og sikre oss de nødvendige boardingkortene for å komme oss inn til en kaffe og litt mat. Men, det viste seg å ikke være så enkelt.
"You already left!" var beskjeden vi fikk fra damen i innsjekken. Vi protesterte på dette ved å vise til at vi faktisk var foran henne, men hun mente fremdeles av vi hadde blitt booket om til en tidligere flight siden all lufttrafikken snart ville stoppe opp på grunn av streik. Vi argumenterte med at siden ingen hadde gitt oss melding om ombookingen, som vi uansett ikke hadde nådd siden vi var på toget så måtte vi med det planlagte flyet. Men, det gikk ikke siden dette akkurat da ble bestemt kansellert. Så, da fikk vi stille oss i den etter hvert økende køen foran billettkontoret for å få ordnet med ny hjemmereise.
Å stå i denne køen var i seg selv en opplevelse, å se godt voksne italienske damer bruke begge hendene , hele kroppen og utestemme mens de prøver å få de i billettskranken til å få flyene i luften allikevel er et skuespill.
Etter nesten to timer i køen blir det vår tur, og det blir etter hvert også litt temperatur mellom to vestnorske middelaldrene menn og en italiensk representant for Alitalia. Men, det viser seg at det er ingen mulighet å komme oss ut av Bari i det hele tatt denne dagen, og flyselskapet tilbyr oss transport inn til et hotell i gamlebyen hvor vi skulle få rom for natten, middag på kvelden, frokost og så bli hentet tilbake på flyplassen igjen neste dag. Når det ikke var mulig å komme seg hjem, var en ekstra dag i Bari et godt tilbud og vi fikk oss en bonusdag i Bari som også viste seg å være en fin by.
Alitalia holdt det de lovet, vi ble hentet på hotellet etter frokost og turen gikk tilbake til flyplassen. Ny billetter gav oss en litt annen rute hjem, men mellomlanding i Roma istedenfor Milano betød ikke så veldig mye, Vi kom oss trygt hjem og kunne oppsummere turen med et ord: Magisk!
Katedralen i Bari var pyntet i anledningen vår besøk (og et bryllup)
Det blir nesten ikke mer Italia enn dette.
Sightseeing i Bari
En siste skål den siste kvelden!